· 

Financiële stress; 5 tips om er mee om te gaan

Omgaan met financiële stress

Ieder dag lees in vanuit Mexico de krant en het lijkt onrustig te zijn in Nederland, in ieder geval op financieel gebied voor veel mensen. Die energierekening is inderdaad veel te hoog en ik kan mij voorstellen dat veel mensen niet meer weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen.

 

Op NU.nl stond een artikel met triest nieuws: 'Als je nét niet rond kwam, kom je nu in de problemen'.  Waar natuurlijk.

 

Alles in het leven wordt duurder en als de inkomsten niet meestijgen, kun je inderdaad wachten op problemen.

 

In dit artikel wil ik op basis van dit artikel enkele aanbevelingen doen om met financiële stress om te gaan.

 

Financiële stress: hulp is er

Allereerst goed nieuws vooral; er is heel veel te doen aan financiële stress. Ik zeg wel eens dat als je een eenbenige Jehova Getuige bent met een lui oog, dat er dan in Nederland voor jouw een speciaal 7-stappen programma bestaat. Nederland barst van de hulporganisaties. 

 

De eerste stap is meestal de Gemeente waarin je woont. Iedere Nederlandse gemeente heeft een eigen loket en hulpplan bij schulden. Een veelvoorkomend traject is het minnelijke akkoord, waarbij de Gemeente helpt om met alle schuldeisers een regeling te treffen.

 

Het blijkt dat veel mensen volgens Frederieke Kokol van Geldfit niet weten hoe ze moeten besparen, maar ook dat veel mensen niet verwachten ooit in de schulden te raken.

 

Het lijkt mij dat schulden een val is. Psychiater René Cardinaals van welzijnsinstelling ‘Traject’ vindt dat armoede geen keuze is, omdat vooral onverwachte gebeurtenissen er voor zorgen dat armoede in stand wordt gehouden. Een begrafenis, een kapotte wasmachine of noodzakelijke reparaties zijn voorbeelden. Zo gezien is financiële stress een ‘valkuil’ is waar maar moeilijk uit te komen is. 

 

Hoewel bijna de helft van de Nederlanders momenteel (mei 2022) met geldzorgen zit, zijn er hulporganisaties die bij kunnen staan.

 

Hulporganisaties bij schulden

Meer mensen dan ooit deze in maart tot mei 2022 een beroep op de hulplijn van Geldfit (gratis 0800- 8155) het aantal verdubbelde ten opzicht van het voorgaande jaar. De organisatie verwacht dat het aantal Nederlanders dat in de komende maanden om financiële hulp vraagt alleen maar zal toenemen; ook ondernemers.

 

De overheidssteun is voorbij en moet nu worden terugbetaald, terwijl de omzet nog niet op het oude niveau van voor de pandemie is. 

De belangrijkste samenwerkende partners van Geldfit zijn Humanitas en Schuldhulpmaatje. Beide organisaties zijn erg goed om mensen met financiële zorgen bij te staan.

 

Een andere tip is MINDKorrelatie; je kunt hen altijd (anoniem) bellen als je je verhaal kwijt wilt. Ze zijn gespecialiseerd in financiële problematiek. 

 

Het blijkt dat 78% van alle mensen die hier om hulp vragen, geholpen zijn met een betalingsregeling. Samen met hulp van de organisaties bellen zij instanties langs die hier nagenoeg altijd in mee gaan.

 

Een betalingsregeling kan enorme rust geven, zeker als er een grote rekening ligt. Stel dat je voor 800 euro aan telefoonkosten hebt, dan geeft dit onrust en kan zelfs depressieve gevoelens opwekken.

 

Kom in actie! Bel een van deze uitstekende organisaties en kijk wat er allemaal mogelijk is.

 

Vaak veel meer dan je denkt.

Financiële zorgen: praat er over

Het gebeurt vaak dat buren, familie of vrienden achteraf achter een probleem komen en dan zeggen "had mij toch om hulp gevraagd!"

 

Ik denk dat veel mensen, zeker bij financiële problemen het hoofd in het zand steken en uit schaamte niet willen communiceren. Dat gaat toch niemand wat aan?

 

De gevolgen van langdurige stress om jouw financiën sijpelen direct door in nagenoeg ieder deel van jouw leven. Je slaapt wellicht minder goed, jouw relatie staat onder druk en op het werk is het moeilijker om je te concentreren.

 

Trek aan de bel, misschien eerst via de telefoon en een anonieme hulpverlener. Dikke kans dat je daarna de moed hebt verzameld om mensen dicht bij jou ook van jouw situatie op de hoogte te stellen. 

Nadat je hulp gezocht hebt en de boel weer op de rit hebt, is het misschien eens goed om over een passief inkomen na te denken. Hierbij verdien je geld, ook als je niet aan het werk bent. 

 

Een sterk voorbeeld van een passief inkomen verdienen is Affiliate Marketing. Vanuit huis verdien je enkele met een internetaansluiting en een computer passief geld door producten en diensten te promoten, bijvoorbeeld door een blog bij te houden.

 

1. Je kunt onmiddellijk beginnen

2. Geen investerings- of opstartkosten

3. Geen ingewikkelde kennis van technologie nodig

4. Jouw inkomen is onbeperkt

 5. Werk vanaf iedere gewenste locatie

 

Ik zelf ben een poos geleden begonnen met het programma van Jacko Meijaard de 'AffiliateMarketingRevolutie'. Dit is een eenvoudig te begrijpen stappenplan, gemaakt om direct met Affiliate Marketing te beginnen. Stap voor stap neemt Jacko jou mee in deze wereld en legt je tot achter de komma uit hoe ook jij hiermee geld kan verdienen.

 

Ik geloof  dat het niet nodig is om in financiële stress te leven. Soms kan het handig zijn om jouw inkomen te vergroten met een 2e inkomen. In onderstaande foto's twee recente (mei 2022) voorbeelden van Affiliates die met de AffiliateMarketingRevolutie indrukwekkende resultaten behalen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0